La segona edició de la Setmana de l’Art a Catalunya proposa més de 80 activitats arreu de Catalunya, en formats i estructures diverses: des d’inauguracions i presentacions fins a rutes (a peu i en bus), tallers i visites guiades. La Setmana de l’Art a Catalunya està impulsada per Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i se celebra arreu del país entre el 17 i el 25 de novembre.

La segona edició de la Setmana de l’Art a Catalunya proposa més de 80 activitats arreu de Catalunya, en formats i estructures diverses: des d’inauguracions i presentacions fins a rutes (a peu i en bus), tallers i visites guiades. La Setmana de l’Art a Catalunya està impulsada per Galeries d’Art de Catalunya (GAC) i se celebra arreu del país entre el 17 i el 25 de novembre.

La Setmana de l’Art a Catalunya té un triple objectiu, d’una banda, apropar les arts visuals al conjunt de la gent; d’una altra, afavorir la col·laboració entre les galeries d’art i els museus i centres d’art de Catalunya –siguin de naturalesa privada o pública– i, al mateix temps, promoure un esdeveniment transversal i participatiu que es converteixi en el gran Festival de l’Art que necessita el país.

Les més de 80 activitats que integren el programa de la Setmana de l’Art a Catalunya han estat pensades i organitzades expressament per a aquest esdeveniment. Galeries d’Art de Catalunya ha actuat com a agent promotor de la iniciativa, a la qual s’han sumat 33 museus, fundacions i organismes i 21 galeries. La iniciativa suposa una aposta decidida per a reivindicar la convivència, la col·laboració i la suma d’esforços del conjunt d’agents i operadors que participen en el sector de les arts visuals: les galeries; els museus, fundacions i centres d’art, a més dels mateixos artistes, crítics, comissaris i promotors.

El programa de la Setmana de l’Art a Catalunya (que podeu consultar al web propi) està estructurat en diferents activitats: inauguracions, performances, tallers, rutes a peu, rutes en el bus de l’art, visites guiades, presentacions de llibres, xerrades i, fins i tot, concerts i espectacles de dansa. Els públics als quals va adreçat són plurals i heterogenis, segons les diferents propostes: d’una banda, hi ha els interessats en l’art i el mercat de l’art. També hi ha altres públics consumidors de cultura, però no tan avesats a les arts visuals. I, al mateix temps, hi ha segments de la població que no participen habitualment en els circuits i propostes del sector, als quals s’adrecen activitats de caràcter més líquid i transversal, amb l’objectiu de construir ponts i apropar sensibilitats. Per últim –i no menys important–, el programa inclou tallers familiars i activitats infantils, amb la finalitat de propagar els valors de l’art i la creació entre la canalla.

Exposicions Visites inesperades. El programa de la Setmana inclou dues exposicions en museus (el de l’Empordà i el de Cerdanyola), elaborades per a l’ocasió, sota el títol de Visites inesperades i comissariades, en tots dos casos, per Montse Frisach. Es tracta d’una proposta que fomenta el diàleg entre obres convidades als museus, procedents dels fons de les galeries d’art catalanes. 

Les dues mostres són, com bé indica el nom, unes visites inesperades: hi ha trobades entre peces germanes en concepte i estètica i d’altres que semblen hostils o estranyes entre elles. La proposta convida els assistents a que trobin en la visita al museu aquests punts de contacte, siguin estètics o conceptuals, entre les obres visitants i les amfitriones. El Museu de l’Empordà rebrà set obres i el de Cerdanyola, sis.

Art bus. Una altra de les propostes pensades per a la Setmana de l’Art i que tenen un caràcter innovador i trencador són les rutes de l’art en bus. Es tracta de circuits entre diferents galeries, museus, fundacions i centres d’art, on els participants visiten entre dos i tres espais en un mateix recorregut que fan en bus. Acompanyats d’un guia especialitzat, i amb un màxim de vint assistents, les rutes apropen propostes connectades entre sí, però d’universos heterogenis. Hi ha cinc rutes programades:

• Dissabte 19 de novembre. Art Bus entre la galeria Espai Cavallers de Lleida i la Fundació Marguerida de Montferrato (Balaguer).

• Dilluns 21 de novembre: Art Bus entre la Fundació Suñol i les galeries Sala Dalmau i Jordi Pascual (Barcelona).

• Dimarts 22 de novembre: Art Bus entre el Museu del Disseny i la Galeria Il·lacions (Barcelona).

• Dijous 24 de novembre: Art Bus a la Nau Nasevo i el Taller olfactiu de la Fundació Ventós. La visita també inclou Colònia Güell.

• Divendres 25 de novembre: Art Bus entre les dues galeries Anquin’s i Antoni Pinyol (totes dues de Reus) i el Castell de Vila-seca.

Rutes a peu. A més dels circuits en bus, el programa presenta dues rutes més, en aquest cas a peu, per Sant Cugat del Vallès i Sitges. En tots dos casos, les rutes són guiades amb un expert en art.

• Divendres 18 de novembre, 17h: Ruta a peu per les tres galeries de Sant Cugat: Canals, Sala Rusiñol i la GaLeRia Batlle – Argimon.

• Diumenge 20 de novembre, 12h: Ruta a peu per la Fundació Stämpfli – Art Contemporani i la Galeria Out of Africa de Sitges.

Altres propostes. A banda d’aquestes experiències, el programa de la Setmana de l’Art inclou propostes d’estil variat, des de les més convencionals fins les innovadores i que superen el públic habitual de les arts visuals. Hi ha una llarga llista de visites guiades a exposicions i també diverses galeries han programat actes inaugurals per a dijous 17 i divendres 18.

A més, l’agenda d’activitats inclou un concert d’Ivan Puñal a la Pigment Gallery; un espectacle de dansa contemporània basat en l’obra d’Antoni Clavé a la Galeria Jordi Pascual, una performance de l’artista Maria Corte a la Galeria Gothsland; tres tallers per a famílies (a la Galeria Espai Cavallers, el Museu Raset i la Vinya dels Artistes); dues activitats infantils (a les galeries A|34 i Atelier) i altres tres amb experiències diferents (sobre olors, escriptures i dibuix); tres visites a estudis d’artistes (la Casa Aymat i els de Neus Colet i Sergi Barnils) i moltes altres.

Consulteu programació en els fulls de continuació d’aquest dossier.

“Col·laboració dels sectors públic i privat”. La presidenta de les Galeries d’Art de Catalunya, Mònica Ramon, ha subratllat que “les propostes de la Setmana de l’Art a Catalunya permeten visibilitzar el paper determinant que les arts visuals tenen en l’ecosistema cultural de Catalunya”. Ramon ha afegit que “la decidida col·laboració dels sectors públic i privat a la Setmana de l’Art també constitueix un exemple de suma d’esforços en benefici de les arts visuals i els seus creadors, així com de la cultura en general”.

Informació completa a: www.setmanadelart.cat