La Setmana de l’Art de les galeries suma la participació de diferents museus catalans

La Setmana de l’Art de les galeries suma la participació de diferents museus catalans

 

La tercera edició de la Setmana de l’Art de Catalunya –del 23 de novembre a l’1 de desembre vinents– apropa l’univers de l’art al conjunt de la població a través d’un programa variat i plural de propostes, que van de les exposicions a les visites guiades passant per les performances, els tallers d’street art i els berenars amb artistes. L’associació Galeries d’Art de Catalunya (GAC) impulsa el certamen, que es projecta com un festival de l’art, que aconsegueix sumar esforços dels sectors privat i públic.

La Setmana de l’Art és el principal esdeveniment global de l’art a Catalunya, Hi va néixer el 2021, sota l’organització de Galeries d’Art de Catalunya, amb una triple voluntat:

  • Convocar activitats que apropar l’art al conjunt de la població
  • Ampliar al conjunt del territori els esdeveniments
  • Fomentar la col·laboració entre el agents privats i públics que treballen en el sector

La tercera edició de la Setmana consolida aquests objectius i aplega una seixantena de propostes signades per 50 organitzacions, que van de galeries d’art a museus, passant per fundacions i centres d’art. Entre el 23 de novembre i l’1 de desembre, el programa presenta exposicions, rutes culturals (a peu i en bus), concerts, performances, diàlegs, presentacions, projeccions, trobades amb artistes, tallers i altres experiències destinades a situar l’art com a centre d’atenció i pol d’atracció de diferents públics.

Inauguracions.

Diverses galeries d’art han programat exposicions específiques per a la Setmana de l’Art i que inauguren amb aquest motiu. Són galeries arreu del país i que presenten propostes, tendències i estils diversos, amb artistes que van de l’abstracte al figuratiu.

Artistes convidats.

Una de les novetats destacades del programa d’enguany de la SAC és la proposta Artistes convidats, on nou galeries d’art han convidat a exposar a artistes de mitjana i llarga trajectòria sense cap compromís amb aquests espais.

En aquesta línia, els artistes convidats són Artur Aguilar a la Galeria A|34, Anton Roca a la Galeria Anquin’s, Albert Macaya a la Galeria Antoni Pinyol, Ana de Martos a la Galeria Artur Ramon Art, Jordi Cerdà a la Galeria Espai Cavallers, Pere Belles a la Galeria Atelier, Jordi Tolosa a la Galeria Guntrian, Sílvia Japkin a la Galeria Rubén Torres i Víctor Pérez – Porro a la Galeria Villa del Arte.

Visites inesperades.

Amb motiu de la Setmana d’Art, quatre museus han programat quatre exposicions on conviden diferents artistes a exposar la seva obra en un diàleg entre estils i entorns, en alguns casos contraposats. Les quatre exposicions porten per títol Visites inesperades i se celebren simultàniament al Museu Can Framis de la Fundació Privada Antoni Vila Casas a Barcelona, al Museu de Maricel de Sitges, al Museu de Lleida i al Museu d’Art Modern de Tarragona.

Les 22 obres seleccionades d’aquesta proposta provenen de les rebotigues i magatzems de galeries i moltes són desconegudes per al públic. Es tracta del testimoni de la diversitat d’estils de la quarantena de galeries associades al GAC. L’itinerari de les quatre exposicions inclou obres que van des de finals del segle XIX fins l’actualitat i suposa una trobada entre artistes de generacions diverses, però des d’una mirada contemporània.

Visites guiades.

Un total de 16 visites guiades integren la Setmana de l’Art, amb propostes diferents, orientades a apropar els continguts i situar-los en el seu context. Hi ha visites guiades per museus (Disseny Hub de Barcelona, Museu d’Art de Girona, Museu Raset d’art contemporani de Cervià, Museu del Càntir d’Argentona), fundacions (Suñol, Sorigué de Lleida, Mas Miró de Mont-roig del Camp), centres d’art (Casa Vicens de Barcelona, Arte-Contemporary de la Ràpita, Castell de Vila-seca, Centre Grarriga – Grau de Sant Cugat, La Vinya dels Artistes de la Pobla de Cèrvoles, la Sala de Vilanova) i galeries d’art (Artur Ramon, Sala Dalmau, Canals, Anquin’s)…

Rutes.

La Setmana de l’Art presenta dos formats de rutes d’art: una peu i una altra en bus. Les dues a peu són per Lleida (recórrer la Fundació Sorigué i la Galeria Espai Cavallers) i Sant Cugat (visita a les tres galeries del GAC a la ciutat: Canals, Sala Rusiñol i La Galeria Batlle Argimon), mentre que les de l’Art Bus són dues a Barcelona (entre el Disseny Hub i la Galeria Il·lacions i entre la Fundació Suñol i la Galeria Imaginart), Reus (entre les galeries Antoni Pinyols i Anquin’s i la Fundació Mas Miró) i Sitges (entre les galeries OOA i Àgora i el centre d’art La Sala de Vilanova).

Tallers.

El programa presenta propostes com un taller creatiu de dibuix per la Casa Vicens, un altre d’introducció a l’street art a la galeria Espai Cavallers de Lleida, un sobre el color a la Galeria Antoni Pinyol de Reus i un sobre motlles al Centre d’Art Maristany de Sant Cugat.

Concerts, performaces…

El programa de la Setmana inclou propostes de mirada àmplia, com concerts i performances. És el cas del recital del duo Sinèrgies, amb exposició de Joan B. Domènech i tast de vins al Mas Blanch i Jove – La vinya dels artistes, o el de Maria Pascual i Miguel Gistau a la Galeria Jordi Pascual. També programa la representació d’Other Trash: Stop Theatre a la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures.

Trobades amb artistes.

Les trobades amb artistes seran a les mateixes galeries, així com als seus estudis (com el de Neus Colet, a Sant Cugat) o amb els artistes residents a la Casa Aymat: Mariona Cañadas, Pedro Murua, Martina Manyà, Col·lectiu Tornen les Esquelles, Rafel G. Bianchi, Ignasi Prat, Mireia Garcia, Anna Llimós, i Helena Laguna.