La nòmina de guanyadors de la setzena edició dels Premis GAC presenta un complet i plural retrat de les arts visuals i el galerisme de la Catalunya actual. Els premis han distingit figures de llarga trajectòria, com les d’Eulàlia Grau, Pepa Quinteiro, Colita, Jordi Gimferrer i Marga Perera, junt amb altres consolidades (Toni Giró, Jorge Satorre) i emergents (Daniela Ortiz), a més de les galeries Cadaqués i Artur Ramon Art i el mitjà El Temps de les Arts.

Els Premis GAC distingeixen sòlides trajectòries i talent consolidat i emergent


La nòmina de guanyadors de la setzena edició dels Premis GAC presenta un complet i plural retrat de les arts visuals i el galerisme de la Catalunya actual. Els premis han distingit figures de llarga trajectòria, com les d’Eulàlia Grau, Pepa Quinteiro, Colita, Jordi Gimferrer i Marga Perera, junt amb altres consolidades (Toni Giró, Jorge Satorre) i emergents (Daniela Ortiz), a més de les galeries Cadaqués i Artur Ramon Art i el mitjà El Temps de les Arts.


Els Premis GAC estan organitzats per l’associació Galeries d’Art de Catalunya i s’han celebrat avui al Macba, en el marc de la Nit del Galerisme, que ha comptat amb l’assistència de prop de 300 convidats, entre els quals la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Els Premis GAC permeten efectuar un retrat bastant aproximat del panorama de les arts visuals i el galerisme a Catalunya. I en aquest sentit, aporten una fotografia d’un sector amb sòlida trajectòria, que es concreta en els reconeixements i premis que es lliuren a figures de llarg recorregut, però també a altres noms amb projecció actual, així com el talent emergent.

Entre tots aquests noms destaquen els de l’artista Eulàlia Grau i la galerista Pepa Quinteiro. Totes dues reben el Premi Honorífic – Fundació Banc Sabadell, la màxima distinció dels Premis GAC, que reconeix una trajectòria, tant artística com del galerisme que han rebut figures de primer nivell de les arts visuals a Catalunya.

Eulàlia Grau Donada (Terrassa, 1946) és una artista de llarg recorregut i que ha destacat en la seva trajectòria per haver explorat diverses disciplines i haver cercat noves fronteres geogràfiques i culturals en una època on el consum cultural quedava limitat als cànons establerts. Ha estat sempre una abanderada dels nous temps, dels nous llenguatges plàstics i de les noves tècniques expressives. Ha conreat la pintura, la fotografia, el collage i el vídeo, per a recollir una visió crítica de la societat.

Pepa Quinteiro (Reus, 1963) és la directora d’Anquin’s Galeria d’Art de Reus, que enguany commemora el seu cinquantè aniversari. Amb un llarg recorregut en el galerisme, seguint la trajectòria familiar, Pepa Quinteiro ha estat la primera dona galerista en entrar a l’Acadèmia Sant Jordi. Entre els principals mèrits que el comitè dels Premis GAC ha considerat per atorgar el guardó a Pepa Quinteiro ha estat la projecció internacional de la seva galeria i, per tant, de l’art català, tot tenint en compte l’esforç que representa aquesta tasca treballant lluny de l’àrea metropolitana.

A més d’Eulàlia Grau i Pepa Quinteiro, els Premis GAC 2023 també reconeixen altres figures de nivell, com l’artista Colita, per la seva exposició Dona situació límit; el col·leccionista Jordi Gimferrer, amb més de 60 anys de trajectòria en la qual ha construït un esplèndid conjunt de la pintura catalana del segle XX, i la crítica Marga Perera per la seva contínua tasca de reflexió en l’art contemporani des del rigor. L’artista Toni Giró –per la seva exposició Revelacions 2013-2019– i el comissari Jorge Satorre –per l’exposició d’Alberto Peral Redonda redonda– són altres dos noms consolidats i amb projecció també premiats, així com el talent emergent de l’artista Daniela Ortiz –per l’exposició Rebelión de las raíces–. 

Les galeries que han estat distingides en les diferents categories han estat la Galeria Cadaqués (millor exposició històrica en galeria), Artur Ramon Art (millor programació en galeria), RocíoSantaCruz (millor exposició en galeria a artista consolidat), Galeria El Quadern robat (millor exposició en galeria a artista de mitja carrera) i Galeria Àngels Barcelona (millor exposició en galeria a artista emergent). També han estat protagonistes el Centre d’art Tecla Sala (premi al comissariat), la publicació El Temps de les arts i la iniciativa Talking Galleries. Durant l’acte, el president del Comitè dels Premis i flamant president de l’associació Galeries d’Art de Catalunya, Benito Padilla, ha reclamat situar l’art en el centre de l’equació cultural, “com fan els països desenvolupats”. Padilla ha manifestat que “és necessària la visibilització de l’art en tots els territoris de la vida en les seves accepcions més diverses, incrustar-ho al paisatge. Perquè si pensem en el futur, no hi ha futur sense vida, i en la mesura que l’art és la vida, no hi ha futur sense art”.
A l’acte hi ha assistir també la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha subratllat
Les galeries teniu una sèrie de reptes al davant que fa uns anys que us ocupen, com per exemple, que tothom se senti convidat a entrar als vostres espais, i que l’art tingui més compradors. Aquests reptes us han dut a repensar-vos. Partint d’una tradició artística i feriu idees i projectes d’una gran qualitat, i enfocats a la ciutadania. Vull aprofitar, doncs, per posar en valor la gran feina que feu totes les persones que esteu en aquesta sala, i per felicitar especialment tots els guardonats d’aquesta nit. Enhorabona a tots i a totes”.
Jurat. El jurat dels Premis GAC 2023 està presidit per la comissària d’art Pilar Parcerisas i integrat també pel crític Juan Bufill, l’artista Gino Rubert, el comissari Àlex Mitrani i la comissària Natalia Chocarro.